Ervaringsverhaal

Blog Cornelieke – Opbouwen vaste voeding

Het is bijna zover. Lisa heeft de 6 weken met alleen drinkvoeding afgemaakt en we zijn supertrots. De Crohn-klachten zijn gelukkig ook een stuk rustiger geworden. Na deze 6 weken is het tijd om de ‘normale’ voeding weer op te bouwen. Dit gebeurt geleidelijk en onder begeleiding van een diëtist, zodat haar darmen hier weer aan kunnen wennen.

Het opbouwschema duurt ongeveer anderhalve week, waarbij elke 2 dagen een flesje drinkvoeding wordt weggelaten en wordt vervangen door iets anders. Het totale schema bestaat uit 4 stappen. Allereerst wordt brood en mager beleg geïntroduceerd. Daarna komt in stap 2 de warme maaltijd erbij, maar zonder vetten, dus gekookte pasta/aardappelen, groente en vlees. We merkten dat Lisa na deze 4 dagen alweer behoorlijke buikpijn kreeg ’s ochtends. Best logisch natuurlijk, want de darmen hebben 6 weken niet veel hoeven doen. Nu krijgen ze opeens weer vast voedsel met vezels te verwerken. Maar als ouder schrik je wel een beetje, omdat je hoopt dat die 6 pittige weken niet voor niets zijn geweest.

Na 2-3 weken was Lisa weer volledig over op vaste voeding

De diëtist die ons vanuit het ziekenhuis begeleidde, liet ons daarom wat langer stap 2 aanhouden, om de darmen iets meer tijd te geven om te wennen. Daarom duurde het opbouwen langer bij Lisa. Stap 3 is de introductie van vetten en bij stap 4 komt als laatste zuivel erbij. We hebben dit in ons eigen tempo gedaan en na 2-3 weken was Lisa weer volledig over op vaste voeding.

Crohn wordt niet veroorzaakt door voeding maar de darmen kunnen wel geprikkeld worden door bepaalde voedingsmiddelen en de klachten daardoor erger maken. We merken dat Lisa meer buikpijn heeft na het eten van sommige vette ongezonde voedingsmiddelen zoals pannenkoeken en taart. We hebben ook veel gesproken met de arts over het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen. De arts raadt dit in dit stadium nog niet aan, omdat ze vindt dat de ziekte eerst rustig moet zijn. Het is uiteindelijk ook aan Lisa om verstandige en soms ook onverstandige voedingskeuzes te maken. Ze vindt het vervelend als ze na een feestje wat meer buikpijn heeft, maar wil het lekkers daar nu nog niet voor laten staan. Ze heeft het er meestal voor over. En soms houdt ze uit zichzelf wat meer maat. De arts heeft ons verzekerd dat er niks kan worden stukgemaakt met bepaalde voedingsmiddelen, wat wel het geval is bij een allergie. Dus voorlopig is wat wel en wat niet te eten nog geen exacte wetenschap en iets waar wij en Lisa vanzelf een weg in moeten vinden.

In de volgende en laatste blog kijken we terug op het effect van de voedingstherapie en vertelt Cornelieke hoe het nu met Lisa gaat.

 

Cornelieke schrijft over haar dochter Lisa (10) die eind 2021 de diagnose ziekte van Crohn heeft gekregen. Lisa’s gezin bestaat verder uit vader Bob en zusje Anouk (6). Lisa houdt van creatief bezig zijn, lezen, gitaar spelen, zwemmen en met haar vriendinnen afspreken.

Na haar diagnose moet Lisa 6 weken lang alleen drinkvoeding drinken om de ontsteking in haar darmen onder controle te krijgen. Cornelieke schrijft de komende weken hoe Lisa en het gezin hiermee omgaan.

Delen op social media: