Ik ben zo moe

Voel jij je vaak moe? Heel moe? Alsof je een marathon hebt gelopen? Helaas komt vermoeidheid heel veel voor bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook als je ziekte rustig is.

Moe, moe, moe

Alles wat je doet kost energie. En ook al zie je er goed uit, je kunt je toch doodmoe voelen. Vervelend is dat het dus niet aan de buitenkant te zien is dat je moe bent. Misschien denken je vrienden en klasgenoten elke keer weer dat jouw vermoeidheid wel overgaat na een goede nachtrust. Jij weet helaas wel beter.

Bianca, Yanniek en Marlijn zijn ook vaak heel moe. Ze vertellen erover in dit filmpje.

Praten helpt

Als je last hebt van vermoeidheid, praat erover met je dokter of verpleegkundige. Want zij kunnen uitzoeken of er misschien toch een lichamelijke reden is waarom je zo moe bent. Als er geen lichamelijke reden is en je blijft zo moe, kan het helpen om er met iemand over te praten hoe je hiermee om kunt gaan. Je dokter of verpleegkundige kan je in contact brengen met iemand om mee te praten.

Ook kan IBD on my Mind je helpen de juiste persoon te vinden om mee te praten.

 

 

 

 

 

Met het spel Zóóó vermoeiend, kun je met andere jongeren op een leuke manier het gesprek met anderen over de invloed van vermoeidheid op jouw leven. Meer informatie vind je hier.