Onderzoeken in het ziekenhuis

Welke onderzoeken kun je krijgen om te zien of je een darmziekte hebt en hoe het met jouw darmziekte gaat?

Onderzoeken

Als jouw huisarts je heeft doorgestuurd naar het ziekenhuis dan ga je naar de kinderarts MDL. Deze dokter is gespecialiseerd in kinderen en in maag-darm-en leverziekten. Je ouders mogen gewoon met je meegaan. De arts stelt je allerlei vragen over jouw klachten. Waar je precies pijn voelt. Hoe lang dat al is. Of je poep er normaal uitziet. De verpleegkundige weegt je en meet hoe lang je bent. Zo weet de dokter of je goed groeit voor je leeftijd.

Bloed en poep onderzoek

Meestal zal de kinderarts-MDL of de verpleegkundig specialist jouw bloed laten onderzoeken. Bloed laat zien hoe het met je gezondheid gaat. Het kan laten zien dat je ziek bent, omdat er te weinig van bepaalde stoffen in je bloed zit. Of juist teveel. Je krijgt een prik in je arm en dan druppelt er via de naald bloed in verschillende buisjes. Vertel de dokter of verpleegkundige al je het spannend vindt om een prik in je arm te krijgen. Want er zijn verschillende manieren die ervoor zorgen dat het bloedprikken minder spannend is.
De dokter of verpleegkundig specialist wil ook dat je poep regelmatig wordt onderzocht. Dan moet je meestal thuis wat poep opvangen in een potje.

Kijken in je darmen

Om te weten welke darmziekte je hebt, is het nodig om je darmen van binnen te bekijken. Dit gebeurt op twee manieren, via je mond en via je poepgat. Het onderzoek via je mond is om je slokdarm en maag en een stukje van je dunne darm te bekijken. Bij het onderzoek via je poepgat bekijkt de dokter je dikke darm.
Eerst zorgt de anesthesist ervoor dat je slaapt en niets voelt van het onderzoek. De dokter schuift een slangetje via je mond of via je billen naar binnen. Dit slangetje gaat naar je darmen. Aan het eind van het slangetje zitten een kleine camera en een lichtje. Hierdoor kan de dokter je darmen goed zien op een televisiescherm.  Je merkt er niets van als de dokter een hapje weefsel uit je darm neemt met een klein tangetje. Zo’n hapje weefsel heet een biopt. De patholoog onderzoekt de biopten onder de microscoop. Daarna weet je meestal welke darmziekte je hebt, Crohn of colitis ulcerosa of IBD-U.

Schone darmen

Als de dokter in je darmen wil kijken, is het nodig dat die darmen helemaal leeg en schoon zijn. Als je namelijk eet, maken je darmen poep en dat zit in je darmen. Dan kan de dokter onvoldoende zien. Om je darmen leeg te maken, is het nodig dat je de dag voor het onderzoek al begint met je darmen schoon te maken. Je krijgt hier een drankje voor. Je moet ook veel drinken. Het kan best moeilijk voor je zijn om heel veel te moeten drinken. Je mag alleen doorzichtige dingen drinken, zoals thee, appelsap en bouillon. De dokter legt je van tevoren goed uit wat je thuis precies moet doen en wat er nog gaat gebeuren op de dag dat je het onderzoek krijgt. Soms is het ook nog nodig dat je vlak voor het onderzoek een klysma krijgt. Daarmee spoelt de verpleegkundige jouw endeldarm – het laatste stukje darm bij je poepgat – leeg, zodat deze ook helemaal schoon is.

Echo, MRI, MRE of Videocapsule

Er zijn ook andere manieren om naar je dunne darm te kijken. Dit kan met:

  • een echo van je buik
  • een MRI
  • een MRE
  • of met een videocapsule

De radioloog is een dokter die een echo of een MRI-scan maakt. Met een echo of MRI-scan kan de dokter zien of je darmen ziek zijn. Het is een beetje te technisch om precies uit te leggen hoe het werkt. Een echo maakt een foto met behulp van geluidsgolven. Ook een MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt een foto. Dit gebeurt met een zeer sterke magneet en radiogolven. Het enige wat je hoeft te doen bij deze onderzoeken, is stilliggen. Het doet geen pijn.
Een MRE werkt hetzelfde als een MRI. Alleen nu moet je tijdens het onderzoek contrastvloeistof drinken.

De videocapsule moet je innemen als een pil en dan gaat deze de binnenkant van je dunne darm bekijken. De camera in de videocapsule maakt tweemaal per seconde een foto van je darm. Net als bij het andere onderzoek moet je eerst medicijnen gebruiken om je darmen goed leeg te maken. Het ziekenhuis vertelt precies wat je moet doen. De dag dat je de capsule slikt blijf je een paar uur in het ziekenhuis en legt de verpleegkundige alles aan je uit. Je poept de capsule poep uiteindelijk gewoon uit. Een paar dagen na het onderzoek bespreekt de kinderarts MDL de resultaten van het onderzoek met jou en je ouders.