Wat is de ziekte van Crohn?

Als je de ziekte van Crohn hebt, dan kun je van verschillende dingen last hebben, zoals buikpijn of je bent heel moe. Hieronder zie je waar je nog meer last van kunt hebben als je Crohn hebt.

 

Als je Crohn hebt, dan kun je merken dat je:

  • moe bent
  • vaak buikpijn hebt en soms diarree
  • soms misselijk bent
  • soms koorts hebt
  • vaak geen zin hebt in eten
  • soms verlies je gewicht of groei je niet genoeg
  • soms viezigheid in je onderbroek hebt, en/of je hebt pijn bij je poepgat.

Het zijn allemaal verschijnselen die bij een ontstoken darm horen. Het lijkt wel wat op een flinke buikgriep. Maar een buikgriep gaat na een paar dagen over. Bij een opvlamming van de ziekte van Crohn voel jij je na een paar dagen nog steeds niet beter. Vertel de dokter of de IBD-verpleegkundige altijd als je klachten hebt van je ziekte. Zij gaan hun best doen om ervoor zorgen dat je er minder last van hebt.

Misschien is het je al opgevallen dat er nogal eens ‘vaak’, ‘soms’, ‘wel eens’ en ‘heel vaak’ staat. Dit is omdat de klachten en verschijnselen per persoon verschillen. Je hebt niet altijd overal last van. Misschien heb je vaak buikpijn en heeft iemand anders met dezelfde ziekte dat nooit.

 

Waar zitten de ontstekingen?

Meestal zit de ontsteking bij de ziekte van Crohn in het laatste stukje van de dunne darm en/of in een stuk van de dikke darm. Soms zijn er ontstekingen op meer plekken in de darm. De ontstekingen kunnen in je hele maagdarmkanaal zitten. Dus ook in je mond of bij je poepgat.

Je ziekte is onvoorspelbaar

De ziekte van Crohn verloopt bij iedereen anders. Zo heeft de één vaak diarree of is moe en de ander nooit. Hoe het bij jou gaat, is niet te voorspellen. Soms heb je maanden of jaren geen last. Dat is natuurlijk fijn. Maar misschien heb je juist vaak last van je ziekte. Dat is stomvervelend. Toch gaan die vervelende periodes ook weer voorbij. Gelukkig hebben veel mensen met Crohn een vrij normaal leven.

Waar kun je nog meer last van hebben?

Als je de ziekte van Crohn hebt, kun je nog van meer dingen last hebben:

  • De ontstekingen in je darm kunnen door de wand van je darm heengaan en in een ander orgaan, of in jouw huid terechtkomen. Dit heet een fistel of een abces (een holte met pus erin). Ook kun je een bultje naast je poepgat krijgen. Je kunt dan pijn hebben als je zit.
  • Als de ontstekingen genezen, komen daar vaak kleine littekentjes voor in de plaats. Deze littekens zorgen ervoor dat de darm nauwer worden. Dit heet met een moeilijk woord stenose. Het is hierdoor soms moeilijker voor jouw voedsel om door die nauwere darm te gaan. Dan kun je buikpijn krijgen.
  • Pijn in je armen, benen en handen, door ontstekingen in bijvoorbeeld je knieën, ellebogen, handen of voeten.
  • Kleine blaasjes in je mond (aften).
  • Plekjes op je huid.
  • Klachten van je galwegen of lever.

Soms is een operatie nodig

Soms moet de dokter je opereren. Bijvoorbeeld als je fistels hebt. Een andere reden om te opereren is als je een vernauwing in je darm hebt en deze zo nauw wordt dat er geen voedsel of poep meer door kan.
Ook kan een stukje darm zo ziek en ontstoken zijn dat het beter is dat stukje weg te halen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor als je jong bent.

Ervaringen van anderen