Relaties en seks

Je eerste vriendje of vriendinnetje, je eerste kus en de eerste keer seks. Als je Crohn of colitis hebt, is dat vaak niet zo vanzelfsprekend als voor andere jongeren. Soms zit je ziekte je in de weg. Gelukkig kunnen liefde, vriendjes en vriendinnetjes, seks en IBD heel goed samen.

10 tips over relaties, seks en IBD

  1. Voel je niet anders dan anderen: veel jongeren met IBD voelen zich anders. Ze voelen zich onzekerder. Sommigen hebben operaties gehad of hebben een stoma. Het kan daarom lastig zijn om te beginnen aan zoenen, knuffelen, een relatie of seks. Waar zijn die onzekerheden voor nodig? Niemand is perfect en iedereen heeft wel iets. Je hoeft je nergens voor te schamen.
  2. Speel open kaart: wees vanaf het begin open tegen je vriend of vriendin. Het heeft geen zin om je ziekte te verbergen. Vertellen dat je een chronische ziekte hebt, is meteen een goede test. Als je vriend of vriendin er begripvol op reageert, heb je een goede te pakken. Doet hij of zij dat niet, dan is het het niet waard om een relatie te beginnen. Take it or leave it!
  3. Neem je tijd: vind je zoenen, een relatie of seks nog een beetje eng, terwijl je vrienden en vriendinnen het er wel over hebben? Je bent niet de enige hoor. Jongeren met IBD beleven hun eerste keer zoenen, eerste relatie en eerste keer seks vaak later dan jongeren zonder de ziekte. En dat geeft niets. Liefde is pas leuk wanneer jij je er goed bij voelt.
  4. Doe rustig aan: een ‘normaal’ liefdesleven begint met verliefdheid, gevolgd door een eerste zoen en na enige tijd pas seks. Soms is de tijd tussen de eerste zoen en eerste keer seks kort, en heb je geen tijd gehad om uit te vinden wat je fijn vindt. Hierdoor kan pijn ontstaan. Doe dus rustig aan. Je hoeft niet meteen alles te kunnen en te doen.
  5. Praat over wat je fijn vindt: het allerbelangrijkst is praten. Blijf altijd praten met je vriend of vriendin. Praat over je ziekte. Vertel wat je fijn vindt en wat je niet fijn vindt. En vraag dat andersom ook. Samen moeten jullie het leuk hebben in de liefde. Zonder overleg gaat dat niet lukken.
  6. Kom je schaamte voorbij: jongeren met een stoma schamen zich vaak in een relatie. Het duurt vaak even voor je gewend bent aan je stoma. Het belangrijkste is dat je de schaamte voorbij gaat. Schaamte is niet nodig. Daarnaast moet je blijven praten. Wat vind je vervelend? Hoe kun je dat op lossen? Vind je het eng om erover te praten? Kom in contact met andere jongeren met een stoma.
  7. Praat met de IBD-verpleegkundige: de verpleegkundige hoort dagelijks de verhalen en problemen van vele jongeren met IBD. Als je ergens mee zit, kan je dat met haar overleggen. Durf je niet te beginnen aan een relatie? Doet seks pijn? Zit je stoma in de weg? Grote kans dat de verpleegkundige iemand anders kent met hetzelfde probleem en een oplossing weet.
  8. Zorg voor ontspanning: vooral meisjes met IBD hebben de neiging om hun bekkenbodemspieren de hele dag (vaak onbewust) aan te spannen. Dat gebeurt als ze vaak naar het toilet moeten bijvoorbeeld. Deze spieren zijn belangrijk tijdens seks en daarom kan het aanspannen problemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om erop te letten dat je je ontspant. Stay cool and relax!
  9. Be yourself!: je bent geen Crohn of colitis, maar je bent iemand met IBD. Vraag je nooit af of jij geschikt bent voor de relatie, maar vraag je af of de ander geschikt is voor jou. Jij en je vriend of vriendin zullen ermee moeten dealen dat je ziekte beperkingen met zich mee brengt.
  10. Zoek hulp!: voel je je somber, verdrietig of vind je praten moeilijk. ‘IBD on my Mind’ geeft je informatie en advies om je verder te helpen.