Wat kan ik eten?

Het wordt steeds duidelijker dat gezond eten een goede invloed heeft op darmziekten en op het verloop ervan. Goede voeding is heel belangrijk voor een goede conditie, zeker als je een darmziekte hebt.

Last van bepaald eten

Soms merk je dat je van bepaald eten buikpijn en/of diarree krijgt. Van eten waar veel kruiden, vet of suiker in zitten. Of als je veel melk drinkt. Ook drank met koolzuur en/of cafeïne, alcohol en rauwe groente en sommige fruitsoorten. Dit verschilt per persoon en het kan ook te maken hebben met hoe actief jouw ziekte is. Als je ergens last van krijgt, eet of drink het niet of neem er minder van. En vertel je dokter of diëtist erover. Zij hebben dan misschien goede tips voor je.

Naar de diëtist

Als je veel klachten hebt of te veel of te weinig weegt, ga met je ouders naar een diëtist voor advies.

Pas op met light

Eet, drink en snoep je veel suikervrije producten. Let dan op, want de suiker in de producten wordt vervangen door sorbitol. Deze zoetstof zorgt ervoor dat je nog meer moet poepen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Meer informatie over voeding vind je in Crohniek Kids en Crohniek Tieners.

Wat heb je dagelijks nodig?

Tot en met 13 jaar

  • 4-6 sneetjes bruin of volkorenbrood
  • 3-5 stuks/opscheplepels volkoren graanproducten of aardappels
  • 3-4 opscheplepels groente (150-200 gram)
  • 2 porties/stuks fruit
  • 3 glazen/schaaltjes melkproducten
  • 1 plak kaas (20 gram)
  • Ongeveer 100 gram vlees/vis/vegetarische vervanging
  • Half tot 1 plak vlees op brood
  • 5 gram boter/halvarine per sneetje brood
  • 1 eetlepel bak- & braadboter
  • 1-1,5 liter vocht (inclusief melk)

Wat heb je dagelijks nodig?

Van 14-18 jaar

  • 4-6 sneetjes bruin of volkorenbrood
  • 3-5 stuks/opscheplepels volkoren graanproducten of aardappels
  • 4-5 opscheplepels groente (150-200 gram)
  • 2 porties/stuks fruit
  • 3-4 glazen/schaaltjes melkproducten
  • 2 plak kaas (2 x 20 gram)
  • Ongeveer 100 gram vlees/vis/vegetarische vervanging
  • Half tot 1 plak vlees op brood
  • 5 gram boter/halvarine per sneetje brood
  • 1 eetlepel bak- & braadboter
  • 1,5-2 liter vocht (inclusief melk)