Praten over je ziekte

Vriendschappen moet je onderhouden en tijd in steken, en energie. Maar als je een hele periode ziek bent geweest of in het ziekenhuis hebt gelegen, kan dat best moeilijk zijn. Maar ook als je niet ziek bent, gaan vriendschappen niet vanzelf en moet je er moeite voor doen. Steek daarom tijd in je vriendschappen. Soms moet je een beetje creatief hiermee omgaan.  Gelukkig kun je met social media zoals Instagram, TikTok, Snapchat en Whatsapp makkelijk contact met elkaar zoeken.

Moet iedereen weten dat ik ziek ben?

Als je het niet wilt, hoef je natuurlijk niet tegen iedereen te vertellen dat je een darmziekte hebt. Maar waarom zou je je ziekte verbergen? Door er bijvoorbeeld op school eerlijk over te praten kun je heel wat problemen voorkomen. Want moet je regelmatig naar het ziekenhuis, krijg je ineens bolle wangen, of mag jij wel zonder het te vragen naar de wc en een ander niet, dan zullen klasgenoten zich vast afvragen wat er met je aan de hand is.

Vertel bijvoorbeeld in een spreekbeurt dat je de ziekte van Crohn hebt, of colitis ulcerosa. Dan weten je klasgenoten meteen waarom je tijdens de gymles wel eens te moe bent om mee te doen. Dat er perioden zijn dat je je te ziek bent om naar school te gaan (en dat je dus niet schoolziek bent als er dan net een proefwerk is). En dat je de ene keer iets wel mag eten en misschien een andere keer niet. Als je niet met de rest meedoet, kunnen je klasgenoten denken dat je je vreemd gedraagt. Het is niet makkelijk, maar praat erover.

 

Yanniek, Jeda en Bianca vertellen dat niet iedereen altijd begrijpt wat het betekent om een chronische ziekte te hebben.

 

Tips om makkelijker over je ziekte te praten

 

 

Crohn & Colitis NL heeft een speciaal vragenspel met kaarten waarmee het makkelijker is om over jouw ziekte te vertellen. Je kunt de kaarten downloaden of bestellen

 

 

 

Crohn & Colitis NL heeft een gratis spreekbeurtpakket voor kids tot 12 jaar. Je hebt hier ook vast veel aan als je zelf een spreekbeurt wilt houden of een werkstuk over je ziekte wilt schrijven. Meer info

 

 

 

Met het spel Zooooo vermoeiend kun je door het spelen van een spel je vrienden of anderen duidelijk maken wat de invloed van jouw vermoeidheid is op jouw leven. Meer info.