Wat is Crohn, colitis ulcerosa en IBD-U?

De ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en IBD-U zijn ontstekingsziekten van het maagdarmkanaal. Ze worden ook wel chronische inflammatoire darmziekten genoemd. Dokters gebruiken vaak de Engelse verzamelterm Inflammatory Bowel Diseases (IBD).

Je hebt een chronische darmziekte

De dokter in het ziekenhuis heeft je waarschijnlijk verteld dat je de ziekte van Crohn hebt, of misschien wel die andere ziekte met de moeilijke naam: colitis ulcerosa, of IBD-U. Het kan ook zijn dat je al langer weet dat je één van deze darmziekten hebt. De ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en IBD-U zijn vaak goed te behandelen met medicijnen. De ziekten helemaal genezen is nog niet mogelijk. Daarom heten deze ziekten chronische darmziekten. Chronisch betekent dat je de ziekte altijd hebt, ook op de momenten dat je er helemaal geen last van hebt.

Waarom heb ik nou last van mijn darmen?

Dokters doen al jarenlang veel onderzoek om erachter te komen waarom de ene persoon een darmziekte krijgt en de ander niet. Jammer genoeg hebben ze het antwoord daarop nog niet gevonden.
Als één van je ouders of een ander familielid de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, dan is de kans ietsje groter dat jij ook een chronische darmziekte krijgt. Ook zijn er andere dingen die van invloed kunnen zijn. Bijvoorbeeld ongezonde voeding, veel stress, roken en te weinig bewegen. De soorten bacteriën die in je darm leven lijken ook van invloed te zijn.

Omdat de dokters nog niet weten wat precies de oorzaak is van de darmziekte, kunnen ze je ook niet helemaal genezen. Wat ze wel kunnen doen is ervoor zorgen dat de ontstekingen rustig worden en dat je minder klachten hebt van buikpijn en diarree. Je krijgt hier medicijnen voor en soms krijg je een dieet en/of sondevoeding. Deze behandeling heb je nodig om de ontsteking rustig te maken, maar ook om ervoor te zorgen dat de ontstekingen niet terugkomen in je darm. Daarom is het belangrijk dat je jouw medicijnen blijft gebruiken, zoals je samen met je arts hebt afgesproken.

 

 

 

Domme pech

Ook al weten onderzoekers nog steeds niet waarom iemand een darmziekte krijgt, ze weten wel dat Crohn en colitis niet besmettelijk zijn. Dus andere kinderen en volwassenen kunnen het niet door jou krijgen. Wat ook belangrijk is om te weten, is dat je er helemaal niets aan kunt doen dat je een darmziekte hebt gekregen. Ook je ouders kunnen er niets aan doen. Het is niemands schuld, het is gewoon domme pech.

Andere chronische ziekten

Er zijn nog veel meer chronische ziektes. Misschien ken jij wel kinderen uit jouw klas met astma, reuma, suikerziekte, epilepsie of schildklieraandoeningen. Allemaal ziekten waarbij je meestal niet aan iemand ziet dat hij of zij een chronische ziekte heeft. Je bent in ieder geval niet de enige met een chronische ziekte.