Wat is colitis ulcerosa?

Als je colitis ulcerosa hebt, dan kun je van verschillende dingen last hebben zoals buikpijn en diarree, of je bent heel moe. Hieronder zie je waar je nog meer last van kunt hebben als je colitis ulcerosa hebt.

Als je colitis ulcerosa hebt, dan kun je merken dat je:

  • vaak buikpijn hebt en diarree, soms meer dan 10 keer op een dag
  • bloed en slijm bij je diarree ziet
  • soms moeilijk je poep kunt tegenhouden
  • vaak moe bent
  • soms koorts hebt
  • soms geen zin in eten hebt
  • soms verlies je gewicht of groei je niet genoeg
  • soms last hebt van je galwegen of lever.

Geen buikgriep

Het zijn allemaal verschijnselen die bij een ontstoken darm horen. Het lijkt wel wat op een flinke buikgriep. Maar een buikgriep gaat na een paar dagen over. Bij een opvlamming van colitis ulcerosa voel jij je na een paar dagen nog steeds niet beter. Vertel de dokter of de IBD verpleegkundige altijd als je klachten hebt van je ziekte. Zij gaan hun best doen om ervoor zorgen dat je er minder last van hebt.

Misschien is het je al opgevallen dat er nogal eens ‘vaak’, ‘soms’, ‘wel eens’ en ‘heel vaak’ staat. Dit is omdat de klachten en verschijnselen per persoon verschillen Je hebt niet altijd overal last van. Misschien heb je vaak buikpijn en heeft iemand anders met dezelfde ziekte dat nooit.

 

Waar zit de ontsteking?

Colitis ulcerosa begint vaak in de endeldarm. Dat zijn de laatste paar centimeters van de dikke darm, net boven je poepgat. De ontstekingen kunnen zich uitbreiden en dan in de hele dikke darm komen. Als de ontsteking in de endeldarm blijft, dan heet dit een endeldarmontsteking of proctitis.

Je ziekte is onvoorspelbaar

Colitis ulcerosa verloopt bij iedereen weer anders. Je hebt niet altijd alle klachten. Soms heb je maanden of jaren nergens last van, dan lijkt het net alsof de ziekte is verdwenen. Dat is natuurlijk fijn. Als je juist vaak last hebt van je ziekte, dan is dat stomvervelend. Toch gaan die vervelende periodes ook weer voorbij. Hoe jouw ziekte verloopt is niet te voorspellen. De ziekte kan actief worden. Dan heb je klachten en kun je misschien niet alles meer doen wat je graag zou willen. Misschien heb je soms het gevoel dat je ziekte nooit meer overgaat. Gelukkig hebben veel mensen met colitis ulcerosa een normaal leven.

Soms is een operatie nodig

Soms moet de dokter je opereren. Bijvoorbeeld als de ontstekingen in je dikke darm niet weggaan met medicijnen. Dan krijg je een (tijdelijk) stoma en misschien daarna een pouch.

Ervaringen van anderen