Dunne darm
De reis gaat verder, van je maag naar je dunne darm. Hier worden sappen toegevoegd van de lever en de alvleesklier die voor de verdere vertering zorgen. Alle goede dingen, voedingsstoffen, worden uit het prutje gehaald, zoals vetten, vitamines en mineralen.
Wist je dat een volwassene wel zes meter dunne darm heeft? De binnenkant van de dunne darm bestaat uit allemaal kleine plooien/kreukels. En op die kreukels zitten vlokken. Deze noemen we het darmslijmvlies. Alle kreukels en vlokken samen hebben de oppervlakte van een voetbalveld.
Dikke darm
De reis gaat verder richting de dikke darm. Van de boterham met pindakaasprutje is nu alleen nog afval over. Alle voedingsstoffen zijn er uitgehaald. Het ziet er nu uit als dunne poep. Om de dunne poep dikker te maken, haalt de dikke darm water en zouten uit de dunne poep en geeft dit terug aan je lichaam. Nu begint het laatste deel van de reis.
Spier
Je darm is eigenlijk één grote spier. De poep in je darm verplaatst zich, doordat de darm ‘knijpbewegingen’ maakt. Dit stuwt de poep door de darmen. Meestal voel je dit niet. Maar wanneer poep de dikke darm heeft bereikt, kun je buikpijn en kramp krijgen, veroorzaakt door die knijp-bewegingen van de darm. De poep is in de endeldarm terechtgekomen. Je krijgt aandrang en moet naar de wc. Wat begon als een boterham met pindakaas, eindigt als poep in de wc.