Kan ik op vakantie?

Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, kun je gewoon op vakantie gaan. Toch zijn er wel dingen waar je vóór vertrek over moet nadenken. We zetten er een paar voor je op een rij.

Eline en Sanne gingen mee met Peter Pan Vakantieclub naar Lapland!
Lees hun ervaringen

Meer informatie over de vakanties van Peter Pan Vakantieclub vind je op deze pagina in het blauwe vak.

Medicijnen en vaccinaties

Hieronder vind je allemaal tips om rekening mee te houden als je medicijnen gebruikt voor jouw ziekte en je gaat op vakantie.

 

 

 

  • Neem genoeg medicijnen mee voor de reisperiode en de week erna.
  • Check of je medicijnen nog goed zijn voor de hele periode dat je op reis gaat.
  • Vraag jouw apotheek om een overzicht van jouw medicijnen. Dit heet een medicijnenpaspoort. Hierin staat een overzicht van al jouw medicijnen. En ook bijvoorbeeld of je ergens allergisch voor bent. Handig als je naar de dokter of apotheek moet als je in het buitenland bent.
  • Zorg ervoor dat jouw medicijnen in de originele verpakking zitten en dat je de bijsluiter meeneemt.
  • Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je gevoeliger bent voor zonlicht. Check dit vooraf, want dan moet je je extra goed insmeren met een hoge beschermingsfactor en niet te lang in de zon blijven. De zon is tussen 12.00 en 15.00 uur op z’n warmst. Dan kun je dus beter uit de zon blijven.
  • In de auto, caravan of tent kan het erg warm worden, zodat zetpillen zacht worden, crèmes en oogdruppels bederven en de houdbaarheid van andere medicijnen achteruit kan gaan. Een koel-etui of koelbox is handig voor medicijnen die koel moeten worden bewaard, bijvoorbeeld prikpennen en zetpillen.
  • Ga je vliegen? Neem je medicijnen mee in de handbagage, want in het bagageruim van het vliegtuig kan het vriezen. Draag medicijnen liever niet direct op het lichaam, bijvoorbeeld in een broekzak, want dat kan te warm zijn.
    Vloeistoffen en gels mag je alleen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 ml. Verpak deze verpakkingen in een doorzichtige plastic zak die niet groter is dan 1 liter. Vloeibare medicijnen mogen wel worden meegenomen in hoeveelheden groter dan 100 ml. Hier heb je een medische verklaring van jouw dokter of apotheek voor nodig, zodat je kunt bewijzen dat de medicijnen van jou zijn.
  • Gebruik je een biologisch geneesmiddel (infuus)? En ben je voor langere tijd in het buitenland? Zorg dat je vooraf regelt dat je in het buitenland bij een lokaal ziekenhuis terecht kunt voor jouw infuus. Jouw behandelend arts en/of zorgverzekeraar kunnen je hiermee helpen.
  • Vergeet ook niet de ‘gewone’ reisapotheek mee te nemen: paracetamol, diarreeremmers, anti-muggenmiddel, tekenpen, ORS, zonnebrandcrème met factor 30 of hoger enzovoort.

Vaccinaties

Als je naar verre of exotische landen reist, heb je vaak vaccinaties nodig. Bijvoorbeeld gele koorts, hepatitis A, tuberculose of tyfus. Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken, dan mag je bepaalde (levende) vaccins niet combineren met deze medicijnen. Ook kunnen deze medicijnen ervoor zorgen dat vaccinaties minder bescherming bieden.
Heb je toekomstige reisplannen? Dan kan het slim zijn je te laten vaccineren voordat je met afweer-onderdrukkende medicijnen begint. Vertel je dokter daarom minimaal 6 maanden voor je wilt gaan reizen over je reisplannen. Dan kunnen jullie samen een oplossing bedenken.

Meer informatie

Als je reizigersdiarree krijgt op vakantie

Je hebt geen grotere kans op diarree in het buitenland als je Crohn of colitis ulcerosa hebt, maar als je het krijgt, kun je er wel behoorlijke last van krijgen. Probeer reizigersdiarree dus te voorkomen.

  • Drink geen water uit de kraan
  • Was je handen vaak of gebruik gel met alcohol erin
  • Eet geen rauw voedsel

Met leeftijdsgenoten op reis met Peter Pan vakantieclub

Peter Pan Vakantiereizen organiseert jaarlijks samen met Crohn & Colitis NL een geheel verzorgde vakantie voor jongeren met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Tijdens deze reizen staat niet de ziekte, maar samen plezier maken met leeftijdsgenoten centraal.

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie