Ik voel me rot

Ben je boos, verdrietig of voel je je gewoon rot? Dat is helemaal niet gek, want je hebt een ziekte die niet meer weggaat. Hieronder lees je hoe je weet waar je last van hebt en wat je kunt doen om je beter te voelen.

Hulp nodig?

IBD on my Mind helpt je als je je rot voelt. Je staat er niet alleen voor!

Waar heb je last van?

Emotionele klachten

Als je vanwege je ziekte veel last hebt van negatieve (pieker) gedachten, gevoelens of emoties dan heb je emotionele klachten. Je kunt bijvoorbeeld verdrietig zijn, omdat je bepaalde dingen niet meer kunt. Of je voelt je onzeker, somber, boos of machteloos.

Sociale problemen

Ook kan je ziekte invloed hebben op de mensen om je heen zoals je vader, moeder, broer of zus of vrienden thuis of op school. Dat merk je aan hoe zij met jou omgaan.
Maar misschien verander jij ook en ga je minder graag je huis uit, omdat je bang bent dat je onderweg niet op tijd naar een wc kunt. Of je schaamt je dat je heel vaak of heel lang op de wc zit. Als jouw ziekte negatieve gevolgen heeft voor jouw relatie of contact met andere mensen, dan noemen we dit sociale problemen.

Psychosociale problemen

Jouw lichaam, je emoties en de omgeving waarin je woont (stad of platteland) bepalen samen je gezondheid. Ze hebben invloed op elkaar. Jouw darmziekte kan daarom psychosociale problemen veroorzaken. Niet iedereen met een chronische darmziekte krijgt psychosociale problemen, maar het komt wel regelmatig voor. Het is dan ook niet vreemd dat je daar last van hebt, je bent zeker niet de enige. Op welk moment je hier last van kunt krijgen, verschilt per persoon. Misschien gebeurt het vlak nadat je gehoord hebt dat je een chronische darmziekte hebt. Of juist als je ziekte rustig is.

Als je denkt dat je psychosociale problemen hebt, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. Praat erover met je ouders of een goede vriend(in). Als dat minder goed lukt dan kun je dit ook met je (huis-)arts of IBD-verpleegkundige bespreken. Zij kunnen je dan in contact brengen met iemand die je kan helpen, bijvoorbeeld een (medisch) psycholoog of maatschappelijk werker in het ziekenhuis of bij jou in de buurt. Vaak helpt het om erover te praten als je iets dwars zit. Dat is echt niet gek, praat erover, dat lucht op en helpt je om iets aan jouw problemen te doen.

 

Ervaringen leeftijdsgenoten

Jeda, Marlyn en Yanniek vertellen dat zij ook vaak balen van hun ziekte.

 

Hulp nodig?

IBD on my Mind helpt je als je je rot voelt. Je staat er niet alleen voor!