Niet meer naar de kinderarts

Het is de normaalste zaak van de wereld om naar jouw kinderarts-(MDL) te gaan. Als je echter achttien bent, ben je volwassen en moet je naar een gewone MDL-arts. Dat is een hele omschakeling. Als het goed is, helpt jouw verpleegkundige en/of kinderarts om je hierop voor te bereiden. Dat heet transitie.

Wat is transitie?

Transitie is de periode waarin de verpleegkundige je voorbereidt op de volwassenen afdeling. De voorbereiding begint vanaf je zestiende jaar tijdens een gewone afspraak zoals altijd. Tijdens deze afspraak vertellen de verpleegkundige en de dokter welke veranderingen je de komende tijd kunt verwachten. Dan ben je straks goed voorbereid als je naar de volwassenenafdeling gaat als je 18 bent. Deze werkelijke overgang heet de transfer.

Waarom mag ik niet bij de kinderarts blijven?

Als je 18 jaar bent, verwachten dokters van je dat je zelfstandig met je ziekte kunt omgaan. Je ouders zijn niet meer verantwoordelijk voor jou, dat ben je vanaf je 18e jaar nu zelf.  Als je bijvoorbeeld met vrienden op vakantie gaat, kunnen je ouders ook niet meer je medicijnen klaarleggen bij het ontbijt. Daar moet je zelf aan denken. Ook is het belangrijk dat je weet wat je moet doen als je last krijgt van je ziekte, als je niet thuis bent. Daarom praat je tijdens de transitie met je verpleegkundige en de dokter over dit soort onderwerpen.

Wat verandert er allemaal?

De belangrijkste verandering is dat je zelfstandig wordt met alles wat met jouw ziekte te maken heeft. Normaal gesproken gaan je vader of moeder mee naar het ziekenhuis. Straks kan je dat alleen. Het is belangrijk dat je weet welke medicijnen je slikt, wat je ziekte inhoudt en je moet de arts kunnen vertellen wanneer het goed gaat en wanneer niet.

Zijn de transitie en de transfer moeilijk?

Nee. De meeste jongeren vinden het niet moeilijk. De artsen zijn ook niet streng. Als je de eerste paar keer toch wilt dat je ouders meegaan naar de controle bij de MDL-arts, dan mag dat. Maar zij mogen zich niet meer zoveel bemoeien met het gesprek met de arts of verpleegkundig als vroeger. Dat doe je zelfstandig. De meeste jongeren zijn daar wel aan toe. Meestal hebben de ouders er meer moeite mee.
Het kan zijn dat dokter en verpleegkundigen in jouw ziekenhuis jou op een andere manier voorbereiden op de stap naar de MDL-arts. Ben je benieuwd hoe de transitie in jouw ziekenhuis gaat? Vraag het aan je verpleegkundig(e) (specialist) of kinderarts.

Meer informatie