School en studie

Net als alle andere jongeren moet ook jij naar school gaan. Behalve dat je er veel leert, is het ook gezellig, want dan zie je je vrienden. Maar wat als je vaak school moet missen, omdat je te ziek of te moe bent? Of als je naar het ziekenhuis moet voor een onderzoek, of nog vervelender, je moet een tijdje in het ziekenhuis liggen. Je mist dan niet alleen veel school, je mist ook je vrienden.

Wij hebben een speciale flyer over jouw ziekte, om aan jouw docent te geven. De flyer beantwoordt de volgende vragen:

  1. Wat is de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of IBD-U?
  2. Welke klachten?
  3. Hoe worden deze ziektes behandeld?
  4. Wat zijn de gevolgen voor jouw leerling?
  5. Hoe kan ik mijn leerling helpen?

Download de flyer Bestel de flyer

Ziek thuis

Als je te moe of te ziek bent om naar school te gaan, kan bijvoorbeeld een korter lesrooster fijn voor je zijn. Of er kunnen aanpassingen worden gedaan bij toetsen/tentamens. Je school kan soms regelen dat er iemand thuiskomt om te helpen met je schoolwerk. Je kunt dit bespreken met je mentor of de zorgcoördinator van je school.
Het kan jou helpen wanneer jouw mentor/docenten en je klasgenoten weten dat je een darmziekte hebt. Dan kunnen ze er rekening mee houden en hoef je bijvoorbeeld niet altijd uit te leggen wat er met je aan de hand is als je ziek naar huis gaat, of weer naar het ziekenhuis moet. Ook is het fijn als je naar de wc kunt gaan, zonder dat elke keer te moeten vragen. Je kunt er voor kiezen over je ziekte te vertellen aan je klas, zodat ze beter begrijpen dat je soms ziek bent, ook al zie je er niet ziek uit.

In het ziekenhuis

Als je langer in het ziekenhuis moet blijven, of regelmatig in het ziekenhuis bent voor behandelingen, kun je misschien toch iets voor school doen. Je mentor kan zorgen voor (aangepast) schoolwerk en dat kun je meenemen naar het ziekenhuis. Je moet je dan natuurlijk wel lekker genoeg voelen. In sommige ziekenhuizen is er een Educatieve Voorziening waar je naar toe kunt, of komt een docent naar jou toe. Samen zorgen jullie ervoor dat je niet te ver achter komt te liggen op je klasgenoten. Je kunt er zelfs toetsen maken of examen doen als dat nodig is. Ook overlegt die docent met jouw mentor over je schoolwerk. En over eventueel inhaalwerk en over jouw terugkeer naar school, en wat daarvoor nodig is.

Digitaal lessen volgen

Als je langere tijd niet naar school kunt gaan, kun je in overleg met je school misschien digitaal lessen volgen. Dat kan bijvoorbeeld via KlasseContact. Je bent dan zelf thuis of in het ziekenhuis, maar volgt via een laptop de lessen op school. Er staat dan een KPN-Klasgenoot, dat is een soort beeldscherm, in het lokaal op school. Daar zien je klasgenoten en de docent jou op. Je kunt zo toch ‘naar school gaan’. Meer informatie

Spreekbeurt over jouw ziekte

Wil jij jouw klasgenoten in een spreekbeurt vertellen over jouw ziekte? Crohn & Colitis NL heeft een speciaal pakket gemaakt dat jou hierbij helpt. Je vindt alle informatie over het spreekbeurtpakket op deze website. Succes met je spreekbeurt!

 

 

 

 

Hoe vind je de juiste studie?

  • Op de website JongPit vind je heel veel informatie en ervaringen van andere jongeren, onder andere ook over het kiezen van een studie.
  • Ga je studeren in het mbo, hbo of aan de universiteit? Dan biedt studeermeteenplan.nl een handig overzicht van websites en het laatste nieuws over bijvoorbeeld studiefinanciering en de toelatingseisen. En maak vooral gebruik van de checklist, zodat je zeker weet dat je alles hebt geregeld voor je opleiding.
  • Stichting Studeren & Werken Op Maat (SWOM) kan je helpen bij de verschillende keuzes. SWOM kan je helpen bij het zoeken naar de juiste informatie. En helpt ook om met jou te bepalen of een studie wel of niet bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als fysieke inspanning bij een bepaalde studie, of de reistijd naar en van jouw opleiding.
  • De MBO-gids van Stichting Zorgeloos naar School zit boordevol handvatten en praktische informatie gericht op verschillende sleutelmomenten tijdens de schoolloopbaan, zoals mbo keuze, mbo start, stage en op zoek naar werk. Je kunt de gids gratis downloaden of bestellen.
  • Handige hulpmiddelen zijn de websites studiekeuze123.nl en de digitale Icares-beroepentest op www.icares.nl. Deze test kijkt niet alleen welk beroep bij jou past, maar ook of dit beroep geschikt is als je een beperking hebt.
  • Heb je een idee wat je wilt studeren? Ga bij zoveel mogelijk open dagen langs, je proeft de sfeer en je kunt alvast langs gaan bij de decaan om te informeren naar mogelijke studie-aanpassingen. Sommige onderwijsinstellingen hebben speciale verenigingen of platforms voor en door studenten met een functiebeperking. Je komt ze vaak tegen op de open dagen.

Studie gekozen en dan?

Voordat je aan je vervolgopleiding kunt beginnen, moet je je eerst aanmelden bij www.studielink.nl. Hier kun je meteen aangeven dat je een chronische ziekte hebt en dat je een intakegesprek wilt met een studentendecaan. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden, onder andere in verband met het aanvragen van voorzieningen (zoals de mogelijkheid om tijdens een tentamen naar het toilet te mogen).

Handige websites

  • Ga je naar het mbo? Op de website mbotoegankelijk zie je welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen er voor jou zijn.
  • Ga je naar het hbo of naar de universiteit? Op de website hogeronderwijstoegankelijk zie je welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen er voor jou zijn.

Studievertraging en dan?

Soms lukt het door jouw ziekte niet om op tijd af te studeren. Dan kan DUO je studiefinanciering verlengen of helemaal opnieuw toekennen. Krijg je Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) of moet je noodgedwongen stoppen met je studie? Dan kan DUO je studenten OV-kaart en eventuele aanvullende beurs (de ‘prestatiebeurs’) omzetten in een gift. Ook als je geen diploma hebt gehaald. Heb je nog een basisbeurs gekregen, dan wordt ook die een gift.

Bij het huidige stelsel heb je recht op een jaar extra studiefinanciering als je vanwege medische redenen studievertraging oploopt. Nieuw is dat je een compensatie krijgt van maximaal € 1.200, als je jouw diploma binnen 10 jaar na de start van de studie (bachelor of master) haalt. De aanvraag gaat via de studentendecaan.

Meer informatie: www.duo.nl

Studietoeslag

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Als je een chronische ziekte zoals IBD hebt, dan is bijverdienen vaak moeilijk. Als je met een medische beperking niet kunt werken naast je studie, dan kun je vanaf 15 jaar een studietoeslag aanvragen bij je gemeente. Dit kan studenten helpen om hun opleiding en levensonderhoud te betalen.
Het gaat om een bedrag van ongeveer 300 euro per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als je Wajong krijgt, heb je géén recht op studietoeslag. Andere voorwaarden (vermogen, woonsituatie uit/thuis of samen met een partner, studieniveau etc.) mogen geen rol spelen.

De studietoeslag is geen lening die terugbetaald moet worden. Je mag het geld houden en gebruiken waarvoor je wilt. Bijvoorbeeld voor kamerhuur of om de studiebeurs te verlagen. Meer informatie over de studietoeslag en over de hoogte van de studietoeslag per leeftijd.
Mocht je problemen ondervinden bij het aanvragen van de studietoeslag, dan kun je dit melden bij Ieder(in). Meer informatie en de contactgegevens van Ieder(in).