Professional

Wereld IBD Dag 2022 – IBD kent geen leeftijd

Het thema van Wereld IBD Dag 2022 was IBD kent geen leeftijd (IBD has no age) #IBDhasnoage. In de week van Wereld IBD Dag werd ook op social media in Nederland volop aandacht gevraagd voor IBD met de hashtags #IBDkentgeenleeftijd en #wereldIBDdag. Crohn & Colitis NL deelde die dag foto’s van mensen met IBD die op creatieve wijze hun leeftijd laten zien.

Zes filmportretten die raken

In de zes filmportretten vertellen drie vrouwen en drie mannen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa wat het leven met IBD voor hen betekent, in hun levensfase.

Isabel (19) studeert en wil zó graag mee kunnen doen met haar medestudenten. Lees ook het hele verhaal van Isabel.

 

 

 

 

Lisa (31) werd vier jaar geleden afgekeurd voor werk. Dag droombaan! Lees ook het hele verhaal van Lisa.

 

 

 

 

Ray (36) is vader van twee jonge kinderen: ‘Eén van de eerste dingen die mijn zoontje zei, was ‘papa ziek, papa slapen’. Lees ook het hele verhaal van Ray.

 

 

 

Kris (45) werkt fulltime als directeur. Hij gaat niet graag op stap en vermijdt onbekende situaties, omdat hij niet weet of er een toilet is. Lees ook het hele verhaal van Kris.

 

 

 

Scipio (58) heeft eigenlijk veel geluk gehad, want hij heeft weinig last van zijn ziekte. Toch vraagt hij zich continu af of dit zo blijft. Lees ook het hele verhaal van Scipio.

 

 

 

 

Lucie (66) blikt terug: ‘Ik heb fases van verdriet en twijfel gekend, maar geleerd los te laten’. Lees ook het hele verhaal van Lucie.

Podcast: drie generaties in gesprek met Tim de Wit

Journalist en radiopresentator Tim de Wit (41), die zelf de ziekte van Crohn heeft, ging in gesprek met Lotte (23), Jane (40) en Scipio (58) voor de podcast IBD kent geen leeftijd, die op 19 mei wordt gelanceerd. Lotte kreeg een jaar geleden de diagnose colitis ulcerosa. Zij is student en model. ‘Ik heb vanwege mijn ziekte een enorme stap terug moeten doen.’ Jane heeft sinds haar studententijd Crohn. ‘Ik heb twee jonge kinderen en ga vanwege mijn chronische vermoeidheid tegelijk met mijn kinderen ’s avonds naar bed.’ Scipio heeft al 41 jaar colitis ulcerosa: ‘Ik heb pas 4 jaar geleden geaccepteerd dat mijn ziekte een deel van mij is.’

Je kunt de podcast ook bekijken:

Op Wereld IBD Dag kleurt de wereld paars

Elk jaar op 19 mei wordt wereldwijd campagne gevoerd om de algemene bewustwording rond IBD te vergroten. Een van de acties is het paars verlichten van iconische gebouwen in de hele wereld. In Nederland werden het Evoluon en gebouw TQ5 en de twee torens op Strijp-T in Eindhoven paars verlicht. Evenals een aantal ziekenhuizen, zoals Erasmus MC, het trappenhuis van het Amsterdam UMC, het Albert Schweitzer ziekenhuis, de binnentuin van het Maasstad ziekenhuis en de lichtstraat bij de ingang van het UMCU. Bij het Franciscus & Vlietland Gasthuis in Rotterdam wapperen paarse vlaggen en op diverse IBD-poli’s staan banners speciaal voor Wereld IBD Dag. Farmaceutische bedrijven besteden op Wereld IBD Dag extra aandacht aan de chronische darmziekten middels paarse verlichting en/of op social media.

Ook interessant om te lezen

Delen op social media: