Professional

Wereld IBD Dag 2021 – Break the silence

Het thema van Wereld IBD Dag 2021 was impact en (on)begrip bij IBD: open je blik #breakthesilence.

Onderzoek naar (on)begrip IBD

Hoewel IBD’ers meestal begrip ervaren van naasten, is er nog te vaak onbegrip, vooral bij mensen uit de indirecte omgeving, blijkt uit ons onderzoek De gevolgen van leven met chronische darmziekten (IBD). De resultaten van dit onderzoek werden op Wereld IBD Dag (19 mei) bekendgemaakt, door het delen van de factsheet.

Filmpjes met openhartige gesprekken

Speciaal voor Wereld IBD Dag gingen drie koppels met elkaar in gesprek aan de hand van het vragenspel. Hun filmpjes werden op 19 mei op social media gedeeld.

Vader Menne vraagt aan zijn dochter Mees, die Crohn heeft, of zij wel eens over haar grenzen gaat. ‘Zeker, soms ook bewust, want ik wil leuke dingen niet missen. Maar dan weet ik ook dat ik daarna drie dagen ziek ben.’
Bekijk de film en lees meer over Mees.

 

 

‘Begrijp ik jou altijd voldoende?’, vraagt Ine aan haar partner Peter, die colitis ulcerosa heeft. ‘Niet altijd’, geeft Peter toe. ‘Het is niet altijd zichtbaar hoe ik me voel. Dat jij het dan niet ziet, maakt me soms verdrietig.’
Bekijk de film en lees meer over Peter.

 

 

Mirjam vraagt haar beste vriendin Sabrina, die de ziekte van Crohn heeft, of zij zich zorgen maakt om haar dochtertje Fay. Geëmotioneerd vertelt Sabrina: ‘Ik ben snel bezorgd om Fay. Zou ze iets hebben of krijgen met haar darmpjes?
Bekijk de film en lees meer over Sabrina.

 

 

Op Wereld IBD Dag kleurt de wereld paars

Elk jaar op 19 mei wordt wereldwijd campagne gevoerd om de algemene bewustwording rond IBD te vergroten. Een van de acties is het paars verlichten van iconische gebouwen in de hele wereld. Ook in Nederland worden het Evoluon en de luifel van gebouw TQ5 op Strijp-T in Eindhoven, Mariënburgkapel in Nijmegen en een aantal ziekenhuizen, zoals Erasmus MC, het Amsterdam UMC, het Maasstad ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis, het IJsselland Ziekenhuis, en het Medisch Centrum Leeuwarden paars verlicht. Bij het Franciscus & Vlietland Gasthuis in Rotterdam wapperen paarse vlaggen. En diverse andere ziekenhuizen hebben speciale Wereld IBD Dag banners op deze dag. Farmaceutische bedrijven besteden op Wereld IBD Dag extra aandacht aan de chronische darmziekten middels paarse verlichting en/of op social media.

Onbegrip omgeving: open je blik

‘Uit het onderzoek blijkt dat IBD’ers begrip van anderen juist waarderen en ook als mensen rekening met hen houden. Zij vragen anderen om zich te verdiepen in de ziekte en daarover met hen in gesprek te gaan’, aldus Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL. ‘Het bespreekbaar maken van de ziekte is belangrijk. Daarom ontwikkelden wij het vragenspel Open je blik, dat wij vandaag lanceren.’ Het vragenspel helpt om het gesprek over de impact van de ziekte met naasten en andere mensen uit de omgeving makkelijker te maken. De vragen zijn gebaseerd op de belangrijkste resultaten uit het onderzoek. Er zijn kaarten met vragen voor de IBD-er, voor de niet IBD-er en kaarten de meest gehoorde feiten en fabels over IBD. Wij verlootten op Wereld IBD Dag tien exemplaren van het spel via social media.

Ook interessant om te lezen

Delen op social media: