Symptomen en klachten Crohn

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn? Veel mensen weten dat diarree een van de symptomen is. Er zijn echter veel meer klachten die horen bij het ziektebeeld Crohn.

 

Symptomen Crohn

Bij Crohn kan de ontsteking voorkomen van mond tot ‘kont’ (anus). De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus.
De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm:

Verloopt de ziekte bij iedereen hetzelfde?

De klachten en de ernst ervan verschillen per persoon en hangen ook af van de plek waar de ontsteking zit. Veel mensen met Crohn kennen momenten waarin de darmontstekingen vaker en heviger optreden (deze worden opvlammingen genoemd), maar ook momenten waarin de ontstekingen minder aanwezig zijn (deze heten periodes van remissies).

Dagelijks leven met Crohn

Naast fysieke klachten kan een chronische darmziekte een grote invloed hebben op jouw leven. Je kunt te maken krijgen met (extreme) vermoeidheid of je durft niet zomaar op stap te gaan. Dan is naar school gaan, een studie volgen of fulltime werken niet altijd een vanzelfsprekendheid. Wellicht vraag je je ook af of je nog wel op vakantie kunt naar het buitenland. En staat mijn ziekte een gewoon seksleven in de weg en kunnen wij kinderen krijgen? Allemaal vragen waarmee je te maken kunt krijgen. Meer lezen: Leven met Crohn of colitis.

Mees en haar vader Menne in gesprek over de invloed van Crohn op het leven van Mees

Andere klachten

Door de ontsteking functioneren de ontstoken delen van de darm niet meer normaal. Afhankelijk van de ernst of ziekteactiviteit en de plaats en lengte van het stuk darm dat ontstoken is, kunnen, naast de eerder genoemde symptomen, andere klachten ontstaan. Soms ook buiten het maagdarmkanaal:

Bloedarmoede

Door de ontsteking ontstaan wondjes in de darm waardoor bloedverlies bij de ontlasting kan optreden. Dit kan ook ongemerkt, dus zonder dat je het ziet bij je ontlasting. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. Bloedarmoede kan vermoeidheid veroorzaken.

Fistels of pijpzweertjes

Ontstekingen bij Crohn gaan vaak door alle lagen van het weefsel en zo kunnen verbindingen of gangetjes ontstaan. Crohn gaat ook gepaard met diepe, rauwe zweren die kunnen uitmonden in fistels of pijpzweertjes. Fistels kunnen doorlopen tot in andere organen of tot de huid, meestal is dit rond de anus.

Uit een grootschalig Europees onderzoek uit 2021 blijkt dat perianale fistels impact hebben op de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Crohn.

Soms is een operatie noodzakelijk.

Lees meer over fistels in onze Brochure Fistels

Vernauwing (stenose)

Wanneer de ontsteking op een bepaalde plaats zeer heftig is (acute fase), of bij een langdurig onbehandelde ontsteking, kan er een vernauwing in de darm ontstaan. Bij herstel van deze ontstekingen in de darm kan ook littekenweefsel ontstaan. Ook dit littekenweefsel kan vernauwing en zelfs afsluiting van de darm veroorzaken.

Zweren

Bij de ziekte van Crohn komen zweren voor in het slijmvlies van de darm. Een zweer kan zich uitbreiden in de oppervlakte en in de diepte. Crohn gaat gepaard met diepe, rauwe zweren die kunnen uitmonden in fistels.

Pijn in de gewrichten

Een kwart tot een derde van de mensen met Crohn heeft te maken met pijn, stijfheid, zwellingen of roodheid van gewrichten zoals knieën, ellebogen, enkels en polsen.

Meer informatie lees je in dit artikel.

Aandoeningen andere organen

Aandoeningen van andere organen zoals ogen, huid, lever, bloedvaten (trombose) en botten. Ontstekingsverschijnselen kunnen ook in organen buiten het maagdarmkanaal voorkomen. Hier heeft ongeveer een derde van de mensen met Crohn mee te maken.