Waar vind ik een goede behandelaar?

Mensen met de zieke van Crohn of colitis ulcerosa hebben met veel verschillende zorgverleners te maken. Wie kom je allemaal tegen en heb je daar zelf ook een keuze in?

 

Specialisten

Vaak gaat een lange periode van onzekerheid, wisselende klachten en veel onderzoek vooraf aan het stellen van de uiteindelijke diagnose van Crohn of colitis ulcerosa.

Waarschijnlijk ga je in eerste instantie met je klachten naar de huisarts. De huisarts stuurt je door naar een medisch specialist: de internist of maag-darm-leverarts (MDL-arts). Een MDL-arts is een specialist die zich heeft gespecialiseerd in aandoeningen van het maag-, darm- en leverstelsel. Op de website van de vereniging van MDL-artsen vind je een overzicht van welke arts waar werkt.

Als een operatie onvermijdelijk is, zal je ook te maken krijgen met een chirurg.

Verpleegkundigen

Sommige ziekenhuizen hebben een IBD- of MDL-verpleegkundige of verpleegkundig specialist, of nurse practitioner in dienst. Zij hebben zich gespecialiseerd in de zorg voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en werken nauw samen met de MDL-arts bij wie je onder behandeling bent. Via deze keuzehulp kun je zien of het ziekenhuis van jouw keuze een MDL- of IBD-verpleegkundige in dienst heeft.

Als je een stoma krijgt of hebt, krijg je in het ziekenhuis ook te maken met een stomaverpleegkundige.

Diëtist

Val je te veel of te snel af of heb je voedingstekorten, dan krijg je een doorverwijzing naar een diëtist. De diëtist stelt samen met jou een persoonlijk voedingsplan op. Je kunt er ook zelf voor kiezen om naar een diëtist bij jou in de buurt te gaan als je onzeker bent over wat je wel en niet kan eten met Crohn of colitis ulcerosa. Er zijn diverse ingangen om een diëtist bij jou in de buurt te vinden: via de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten, Zorgkaart Nederland, of de DCN.

Welk ziekenhuis of welke zorgverlener past bij mij?

Via ZorgkaartNederland kun je zorgverleners en zorginstellingen zoeken, vinden en waarderen. Daarnaast kun je via Kiesbeter.nl ook zorgverleners bij jou in de buurt vinden en vergelijken.

Wist je dat je ook gericht kunt kiezen voor een ziekenhuis dat het beste bij jouw wensen past via de speciale vergelijkingshulp ziekte van Crohn/colitis ulcerosa van ZorgkaartNederland?

Check wel altijd jouw polisvoorwaarden om te kijken of je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan als je een zorgverlener kiest die geen of een beperkt contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.