Mesalazine

Mesalazines worden ingezet bij chronische dikke darmonstekingen. Ze remmen op verschillende manieren de ontsteking in de darmen. Je krijgt mesalazines bij colitis ulcerosa om de ziekte rustig te krijgen (inductiebehandeling) en om de ziekte rustig te houden (onderhoudsbehandelingen), en in specifieke gevallen bij de ziekte van Crohn.

Hoe werkt mesalazine?

Het is niet helemaal duidelijk hoe mesalazine werkt. Mesalazine remt onder andere de vorming van stoffen die vrijkomen bij een ontsteking en houdt de agressieve stoffen tegen die bij een ontsteking vrijkomen. Dit voorkomt het ontstaan van een ontsteking en zorgt ervoor dat een ontsteking verdwijnt.

Mesalazine heeft minder effect bij de behandeling van de ziekte van Crohn, en wordt daarom minder ingezet bij deze ziekte.

Welke mesalazines?

Er zijn verschillende mesalazines. Elke mesalazine werkt op een andere manier in het maag-darmkanaal. Het middel dat je krijgt hangt vooral af van de plaats van de ontsteking.

Bijzonderheden

Lokaal werkzame mesalazine-bevattende geneesmiddelen (Asacol®, Mesalazine®, Mezavant®, Pentasa® en Salofalk®) zijn onderling niet uitwisselbaar omdat ze op verschillende plekken in het maag-darmkanaal vrijkomen. Hierdoor verschilt de plaats waar het medicijn zijn werk doet. Jouw apotheker kan je dus niet zomaar overzetten van de voorgeschreven tabletten op een ander middel.

Ga hier niet mee akkoord en meld dit bij ons meldpunt medicijnen:

Medicijnprobleem melden

Dit geldt ook voor de verschillende vormen; een tablet is geen korrel en een klysma is geen schuim. Bij gebruik van sulfasalazine moet je foliumzuur slikken omdat sulfasalazine de opname van foliumzuur in de darm vermindert.

Bijwerkingen

Bij het gebruik van een klysma, schuim of zetpillen kun je last krijgen van een prikkelend gevoel in het laatste deel van de darm.

Bij het slikken van tabletten, capsules of granulaat mesalazine kun je last krijgen van maag- of darmklachten. Je kunt dit meestal voorkomen door ze tijdens of net na een maaltijd in te nemen. Verder kun je last krijgen hoofdpijn en/of duizeligheid.

Mesalazine kan zorgen voor een rood-bruine verkleuring van urine als deze in contact komt met bleek. Meer lezen over deze mogelijke verkleuring van urine.

Zelden komen nierontsteking, alvleesklierontsteking of leverontsteking voor, vermoedelijk als een soort overgevoeligheidsreactie. Daarom zal de dokter je bloed minimaal één keer per jaar controleren.

In de factsheet Mesalazines vind je meer informatie over bijwerkingen.

 

 

Toedieningsvorm

  • Tablet
  • Klysma
  • Granulaat
  • Zetpil
  • Schuim

Kinderwens, zwangerschap en borstvoeding

Overleg altijd met je arts over het gebruik van mesalazine wanneer er een kinderwens is. Dit geldt ook voor mannen, omdat bijvoorbeeld sulfasalazine de vruchtbaarheid van de man vermindert.

Bij borstvoeding kan jouw kindje in heel zeldzame gevallen diarree krijgen door de kleine hoeveelheden werkzame stof van het medicijn dat in de borstvoeding komt. Overleg ook in het geval van borstvoeding met je arts.

Meer informatie

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.