Biologische geneesmiddelen

Biologische medicijnen (ook wel biological genoemd) worden bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vooral gegeven als andere medicijnen niet (meer) helpen. Bij een ernstige of moeilijk behandelbare ziekte besluit de arts soms snel na de diagnose al te starten met biologische geneesmiddelen.

Biologische geneesmiddelen/biologicals

Een biologisch geneesmiddel is een geneesmiddel dat een of meer werkzame stoffen bevat die zijn gemaakt door een levend organisme, zoals bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen. Biologisch gemaakte geneesmiddelen beïnvloeden het ontstekingsproces van de (darm)cellen, waardoor de ontsteking wordt onderdrukt. De biologische geneesmiddelen blokken of veranderen bepaalde eiwitten die ontstekingen aanjagen.
Hierdoor beïnvloeden/remmen ze de ontstekingsreactie. Biologische geneesmiddelen onderdrukken de afweer.

Wanneer krijg je biologische geneesmiddelen?

Biologische medicijnen worden bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vooral gegeven als andere medicijnen niet (meer) helpen. Bij een ernstige of moeilijk behandelbare ziekte besluit de arts soms snel na de diagnose al te starten met biologische geneesmiddelen.
Biologische geneesmiddelen worden gebruikt om de ziekte rustig te krijgen (inductie) en rustig te houden (onderhoudsmiddel).

Bijzonderheden

  • Voordat je start met een biologisch geneesmiddel test je arts je eerst op tuberculose, meestal op leverontsteking (hepatitis B of C) en eventueel HIV.
  • Het wordt aanbevolen de jaarlijkse griepvaccinatie te halen.
  • Als je biologische geneesmiddelen gebruikt, kan dit de werking van sommige vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen vergroten. Vaccinaties met levende vaccins wordt afgeraden. Overleg daarom altijd met je arts als je gevaccineerd moet worden.

Switchen van biologische geneesmiddelen

Het kan zijn dat een arts je wil overzetten naar een ander merk biologisch medicijn, met dezelfde stofnaam en met dezelfde werking. De arts is verplicht je uit te leggen waarom veranderen gewenst is. Dit switchen dient een gezamenlijk besluit te zijn van jou en je arts.

Biologische geneesmiddelen

Toedieningsvorm

  • Injectie/Prikpen
  • Infuus

Bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel hebben ook biologische medicijnen bijwerkingen. Dit wordt goed in de gaten gehouden. Over het algemeen is bij het gebruik van biologicals de infectiekans verhoogd omdat deze medicijnen de afweer van het lichaam onderdrukken. Bij infliximab kunnen mogelijk infuusreacties optreden. In onze factsheet Biologische geneesmiddelen vind je meer informatie over bijwerkingen.

Kinderwens, zwangerschap en borstvoeding

Voor alle biologische medicijnen geldt:
Overleg altijd met je arts over het gebruik van het middel bij een kinderwens of als je zwanger bent. Er kan mogelijk worden geadviseerd om in de laatste drie maanden te stoppen met het gebruik van biologische geneesmiddelen. Dit is afhankelijk van je ziektebeloop en de ernst van je ziekte.

Je kunt gewoon borstvoeding geven tijdens het gebruik van biologische geneesmiddelen.

Als je baby gevaccineerd moet worden met een levend vaccin (zoals de Bof, Mazelen, Rodehond (BMR)-vaccinatie), is het verstandig vooraf de spiegel van het biologische geneesmiddel in het bloed van je baby te laten meten.

Meer informatie

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.