Alternatieve behandeling

Veel mensen willen weten of er naast de medische behandeling door hun MDL-arts ook op een andere manier verbetering van hun darmziekte mogelijk is en vragen zich af of alternatieve behandeling iets voor hen is.

 

Alternatieve behandeling

Veel mensen bezoeken een alternatieve arts of therapeut, osteopaat of experimenteren met hun voeding. De een is hier succesvoller in dan de ander. Mensen zijn vaak wel zeer gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan.

Positief effect?

Het is altijd lastig te beoordelen of de alternatieve of complementaire (aanvullende) therapie zelf voor een positief effect zorgt of dat het (volgens critici) om een zogenaamd placebo-effect gaat. Medici zijn dan ook vaak terughoudend over alternatieve behandelingen, ook omdat er weinig tot geen onderzoeksgegevens bekend zijn die de werking aantonen en het vaak gaat om individuele ervaringen.

Het is ook de vraag of de alternatieve behandeling een tijdelijk of eenmalig succes is of dat het blijvend resultaat geeft. Het gaat bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa ook immers om een chronische aandoening die pieken en dalen kent.

Informeer jouw arts

Het is belangrijk om bij je arts te melden als je, naast de reguliere behandeling, ook andere manieren zoekt of middelen gebruikt om jouw ziekte te verbeteren. Zo kan de arts goed beoordelen of het medicijn aanslaat en wat de invloed van de alternatieve therapie is.

Artikelen Crohniek

In Crohniek schrijven wij regelmatig over alternatieve of complementaire behandelmethoden. Een aantal van deze artikelen vind je hier online:

Wil je ook 4x per jaar Crohniek ontvangen?
Word lid

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.