MDL-arts Andrea van der Meulen van het Leids Universitair Medisch Centrum gaat onderzoeken wat de beste manier is om bloedarmoede te behandelen bij mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Bloedarmoede is bij deze mensen namelijk moeilijker te behandelen dan bij gezonde personen. Crohn & Colitis NL heeft meegewerkt aan het protocol en zal een actieve rol spelen bij de implementatie.
Tabletten of infuus
Bloedarmoede door ijzertekort komt vaak voor bij mensen met IBD en kan veel verschillende klachten veroorzaken en daarbij de kwaliteit van leven verminderen. IJzertekort bij patiënten met IBD kan zowel met ijzertabletten als met ijzerinfuus worden behandeld. De behandeling van ijzertekort bij patiënten met IBD is moeilijker dan bij gezonde mensen. Dit komt omdat onder bepaalde omstandigheden ijzer moeilijker wordt opgenomen bij mensen met IBD.
Het onderzoek
Arts-onderzoeker Roberta Loveikyte gaat onderzoeken of bij IBD-patiënten met een milde tot matige actieve ziekte met bloedarmoede, en die ook afweer-onderdrukkende medicijnen gebruiken, ijzertabletten even goed werken als ijzer via een infuus ( intraveneus). Indien dit zo is kan dit de kosten van ijzerbehandeling enorm verlagen. Binnen deze studie wordt samengewerkt met prof. dr. Gerard Dijkstra van het UMCG. In totaal gaan 8 centra in Nederland meewerken aan dit onderzoek.
Meedoen?
Heb je belangstelling om mee te doen aan dit onderzoek, informeer bij je MDL-arts naar de mogelijkheden.
De laatste jaren zijn er veel nieuwe medicijnen beschikbaar gekomen voor de behandeling van colitis ulcerosa. Deze medicijnen hebben allemaal andere eigenschappen zoals toedieningsvorm, tijd tot klachtenvermindering, kans op vermindering van ziekteactiviteit, kans op bijwerkingen, enzovoort. Het is voor MDL-artsen moeilijk te voorspellen bij wie de behandeling wel of niet aanslaat. Daarom is het extra belangrijk dat er wordt gekeken naar behandelvoorkeuren en dat er in goede samenspraak een nieuwe behandeling wordt gekozen.
Crohn & Colitis NL is vanaf het begin betrokken bij dit onderzoek. We overleggen regelmatig met de onderzoekers, denken mee over de opzet van het onderzoek, werven patiënten en kijken mee met de vragenlijsten en de interviews die men uitzet.
Doel
Het doel van het onderzoek is om te achterhalen welke aspecten mensen met colitis ulcerosa het belangrijkste vinden als het gaat om de behandeling van hun ziekte. Om ervoor te zorgen dat artsen en mensen met colitis ulcerosa samen een goede beslissing kunnen maken is het van belang dat artsen weten welke aspecten van de behandeling mensen met colitis ulcerosa belangrijk vinden. Door te vragen naar deze aspecten kan er tijdens het spreekuur samen bepaald worden welke therapie het beste zal aansluiten bij de wensen van de patiënt.
Meedoen?
Hier vind je meer informatie over het onderzoek en hoe/of je kunt meedoen.