Onderzoek

VITA-GrAID studie

Het doel van de VITA-GrAID studie van de MDL-afdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), is om te onderzoeken of vitamines en ontstekingsremmende voeding het beloop van de ziekte van Crohn gunstig beïnvloeden.

Doel

Met de resultaten van dit onderzoek hopen de onderzoekers in de toekomst duidelijke voedingsadviezen te kunnen geven aan mensen met chronische darmziekten en daarmee bij te dragen aan een betere behandeling.

Het onderzoek

De VITA-GrAID bestaat uit 3 onderzoeksgroepen. Deelnemers worden in één van de drie groepen geplaatst via een loting.

  • Deelnemers uit groep 1 volgen 12 weken lang een ontstekingsremmend dieet (de GrAID).
  • Deelnemers uit groep 2 slikken 12 weken lang een capsule met vitamine B2, B3 en C. Deze vitamines worden middels een speciale capsule in het laatste deel van de dunne darm en het begin van de dikke darm afgegeven (de ColoVit).
  • Deelnemers uit groep 3 slikken gedurende 12 weken een placebo capsule, een ‘nepmiddel’.

In totaal volgen de onderzoekers deelnemers 1 jaar. In dit jaar vragen zij deelnemers 4 keer naar het UMCG te komen voor onderzoeken. Er worden vragenlijsten ingevuld, ontlasting en urine verzameld, bloed afgenomen en lichaamssamenstelling gemeten.

Meer informatie over het onderzoek en ervaringen van deelnemers, vind je in het Crohniek-artikel over het VITA-GrAID-onderzoek.

Interesse?

Indien je interesse hebt in deelname aan dit onderzoek, bespreek dit dan eerst met je eigen behandelend MDL-arts. De onderzoekers vragen van hem/haar een verwijzing voor onze studie met daarin een recente calprotectine-uitslag en de plek waar jouw ziekte zit.
Deze kan verstuurd worden naar de onderzoekers via vitagraid@mdl.umcg.nl.

Wie kunnen meedoen?

Je kunt meedoen met dit onderzoek als je de diagnose ziekte van Crohn hebt, en je calprotectine ontlastingstest hoger is dan 100ug/g. Deelname aan de studie is niet mogelijk als je:

  • Een glutenvrij of vegetarisch dieet volgt
  • Maagzuurremmers gebruikt en deze niet kan stoppen tijdens het onderzoek
  • Methotrexaat gebruikt
  • Momenteel een stoma hebt

Delen op social media: