Onderzoek

Impact en (on)begrip bij IBD

Mensen met IBD ervaren regelmatig onbegrip uit hun omgeving en moeten vaak hun toekomstbeeld bijstellen.

Grote impact op leven

Driekwart van de mensen geeft aan dat de ziekte een grotere impact op het dagelijks leven had dan van tevoren gedacht. De meeste mensen hadden vooral het idee dat zij – met de juiste behandeling – weinig last van de ziekte zouden hebben in het dagelijks leven. En 65% van de respondenten is vanwege de ziekte en  belemmeringen anders over de eigen toekomst gaan nadenken.

Begrip en onbegrip omgeving

Meer dan de helft (52%) voelt zich wel eens onbegrepen door naasten. En 1 op de 6 zelfs regelmatig of vaak. Bij mensen die verder van de IBD’er afstaan, zoals werkgevers of docenten, is dit nog veel meer: 67% voelt zich wel eens onbegrepen en 1 op de 4 zelfs regelmatig of vaak.

Tips en andere resultaten

Deelnemers aan het onderzoek gaven tips ter verbetering (zie factsheet). En zij gaven praktische tips aan mede-IBD’ers.

Dit is een greep uit de resultaten uit het onderzoek ‘Impact en (on)begrip: onderzoek naar de gevolgen van leven met chronische darmziekten (IBD)’ dat Crohn & Colitis NL via het patiënten-panel, de nieuwsbrief en via social media heeft uitgezet in 2021.

 

Factsheet

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn samengevat in een factsheet. De resultaten en aanbevelingen zijn tijdens Wereld IBD Dag 2021 gedeeld via diverse media. Ben je geïnteresseerd in het rapport, stuur dan een mail naar Danielle vd Horst.

Factsheet Impact en (on)begrip

 

Mensen die tegen onbegrip aanlopen voelen zich vaker verdrietig, eenzaam en onzeker.

Delen op social media: