Onderzoek

Gebruik naltrexon bij ziekte van Crohn

Uit enkele kleine onderzoeken blijkt dat het medicijn naltrexon mogelijk ook gebruikt kan worden om de ziekte van Crohn rustig te houden. Dit middel wordt momenteel in hoge dosering gegeven voor alcoholverslaving, maar het blijkt in lage dosering (4,5 mg) een gunstig effect te hebben op de darmen en het remt de ziekteactiviteit. Daarnaast geeft naltrexon minder bijwerkingen dan biologische medicatie.

Doel

Het doel van het onderzoek is uitzoeken of een lage dosering naltrexon (LDN) de ziekte van Crohn tot rust kan brengen wanneer de huidige behandeling onvoldoende effect heeft of te veel bijwerkingen geeft. Ook wordt gekeken of het medicijn effect heeft op vermoeidheid en stemming.

Het onderzoek

In dit onderzoek wordt naltrexon gedurende 3 maanden vergeleken met een placebo (een niet werkzaam middel). Tijdens deze eerste periode wordt via loting bepaald welk middel je krijgt. Daarna kun je, indien je dat wilt, doorgaan met het onderzoek tot maximaal 1 jaar en krijg je naltrexon.

Opzet onderzoek

  • Je hebt tijdens de eerste 12 weken 2 keer telefonisch contact met de onderzoeker en 3 keer op de polikliniek.
  • Er wordt bloed afgenomen en je moet ontlasting inleveren.
  • Je vult digitale vragenlijsten in. De vragenlijsten gaan over jouw klachten, de ziekteactiviteit en kwaliteit van leven.
  • Je krijgt in week 12 een coloscopie om te kijken wat het effect is van het medicijn.

De studie vindt plaats in het Erasmus MC in Rotterdam, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, Bernhoven ziekenhuis in Uden, het Deventer ziekenhuis in Deventer, het Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam.

Interesse?

Wil je informatie ontvangen over dit onderzoek of wil je overleggen of je in aanmerking komt voor de studie? Stuur dan een e-mail naar Natasja van de Pol, arts-onderzoeker van het Erasmus MC.

Wie kunnen er meedoen?

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt de diagnose ziekte van Crohn (minimaal 3 maanden bekend met de ziekte)
  • Je hebt een recente scopie met een milde ziekteactiviteit

Gebruik je nog andere medicatie voor de ziekte van Crohn en wil je wel graag mee doen aan dit onderzoek? Overleg dan met de arts-onderzoeker of deze medicatie is toegestaan. Stuur hiervoor een e-mail naar Natasja van de Pol.

Delen op social media: