Onderzoek

De TWIN-studie

Onderzoek naar het ontstaan van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Achtergrond van het onderzoek

In Nederland hebben ongeveer 85000 mensen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hoe deze ziekten precies ontstaan, is nog niet opgehelderd. Wij vermoeden dat een deel van de verklaring gezocht moet worden in de periode, voorafgaand aan het ontwikkelen van klachten. Onderzoek doen bij mensen die nog IBD moeten krijgen is echter niet eenvoudig. Dit komt voornamelijk omdat het op dit moment nog niet goed mogelijk is om vast te stellen wie een verhoogd risico heeft op het krijgen van IBD.

Bij tweelingen is bekend dat als een van de twee de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, de ander een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van IBD. Door onderzoek te doen bij verschillende tweelingparen waarvan beiden IBD hebben, één van beiden IBD heeft of beiden geen IBD hebben, kunnen we inzicht krijgen in de rol die verschillende factoren spelen bij het ontstaan van IBD. Bij tweelingen en meerlingen zijn de omgevingsfactoren tijdens het opgroeien namelijk grotendeels gelijk en bij eeneiige tweelingen zijn ook de genen hetzelfde.

Neem deel aan dit onderzoek

Door de groepen van tweelingen in de tijd te vergelijken en te volgen, hopen we meer begrip te krijgen wat er gebeurt voordat iemand klachten van IBD heeft waarmee diegene naar de huisarts of het ziekenhuis gaat. Ook verwachten we meer inzicht te krijgen in IBD in het algemeen.

Wil je meer informatie of ben je geïnteresseerd om mee te doen aan dit onderzoek? Dan kun je contact opnemen met drs. E.C. Brand (arts-onderzoeker) door een e-mail te sturen naar e.c.brand-4@umcutrecht.nl of te bellen naar 088 75 596 82.

Daarnaast vind je meer informatie op www.umcutrecht.nl/twinibd

Doel van het onderzoek

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van IBD, zoals het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken. Het doel van deze studie is om nog meer inzicht te krijgen in het ontstaan van deze chronische ontstekingsziekten van de darm. Hiermee hopen we op de lange termijn de ziekte eerder op te kunnen sporen en te behandelen. Meer inzicht in het ontstaan van IBD zou zelfs op lange termijn kunnen zorgen voor aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen, alhoewel dat natuurlijk nog ver weg is.

Wie kunnen er deelnemen?

Voor dit onderzoek zoeken we drie groepen tweelingen in Nederland, namelijk:

 • Tweelingen ouder dan 18 jaar, waarbij één van beiden de diagnose IBD heeft.
 • Tweelingen ouder dan 18 jaar, die beiden de diagnose IBD hebben.
 • Tweelingen ouder dan 18 jaar, die beiden niet de diagnose IBD hebben.

Zowel eeneiige als twee-eiige tweelingen kunnen meedoen aan het onderzoek.

Wat houdt deelname in?

Als je deelneemt aan het onderzoek, betekent dit voor jou het volgende:

 • Je vult vragenlijsten in over jouw ziektegeschiedenis, (mogelijke) symptomen van IBD,
  medicijngebruik, mogelijke risicofactoren voor IBD, familiegeschiedenis, voeding en
  kwaliteit van leven.
 • Wij nemen bloed bij je af.
 • Wij verzamelen je urine en ontlasting.
 • Wij nemen een keeluitstrijk bij je af.
 • Met een kijkonderzoek (waarvoor je geen darmvoorbereiding hoeft te ondergaan)
  nemen wij hapjes weefsel (biopten) uit het laatste stukje dikke darm, namelijk de
  endeldarm.

Delen op social media: