Onderzoek

Behandelvoorkeuren bij colitis ulcerosa

De laatste jaren zijn er veel nieuwe medicijnen beschikbaar gekomen voor de behandeling van colitis ulcerosa. Deze medicijnen hebben allemaal andere eigenschappen zoals toedieningsvorm, tijd tot klachtenvermindering, kans op vermindering van ziekteactiviteit, kans op bijwerkingen, enzovoort. Het is voor MDL-artsen moeilijk te voorspellen bij wie de behandeling wel of niet aanslaat. Daarom is het extra belangrijk dat er wordt gekeken naar behandelvoorkeuren van de individuele patiënt en dat er in goede samenspraak een nieuwe behandeling wordt gekozen.

Doel

Het doel van het onderzoek is om te achterhalen welke aspecten mensen met colitis ulcerosa het belangrijkste vinden als het gaat om de behandeling van hun ziekte. Om ervoor te zorgen dat artsen en mensen met colitis ulcerosa samen een goede beslissing kunnen maken is het van belang dat artsen weten welke aspecten van de behandeling mensen met colitis ulcerosa belangrijk vinden. Door te vragen naar deze aspecten kan er tijdens het spreekuur samen bepaald worden welke therapie het beste zal aansluiten bij de wensen van de patiënt.

Interesse?

Om te achterhalen welke aspecten mensen met colitis ulcerosa het meest belangrijk vinden, is er een online keuze-experiment ontwikkeld. Dit hebben onderzoekers gedaan aan de hand van literatuuronderzoek, interviews met patiënten en een online vragenlijst.
Als je wilt meedoen, kun je het keuze-experiment invullen, waarbij je meerdere keren tussen twee behandelmogelijkheden kiest.
Het invullen duurt circa 20 minuten.

Meedoen met het keuze-experiment

Wie kunnen er meedoen?

  • Je bent 18-jaar of ouder
  • Je bent gediagnostiseerd met de ziekte colitis ulcerosa

Delen op social media: