Onderzoek

Blindedarm verwijdering bij colitis ulcerosa – ACCURE studie (geen deelnemers meer gezocht)

Onderzoek naar het effect van een blindedarmverwijdering (appendectomie) op het ziektebeloop van mensen met colitis ulcerosa waarbij de ziekte in remissie (rustig) is. (Het onderzoek loopt nog, maar je kunt je niet meer aanmelden om eraan deel te nemen).

Achtergrond van de ACCURE-studie

De meeste mensen met colitis ulcerosa worden behandeld met medicijnen. Toch is bij bijna een op de drie patiënten een operatie nodig, waarbij de dikke darm wordt verwijderd. Uit verschillende voorgaande onderzoeken is de gedachte ontstaan dat de blindedarm een rol speelt in het ontstaan en de activiteit van de ziekte. Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij iemand met colitis ulcerosa, geeft mogelijk een milder ziektebeloop.

De ACCURE-studie onderzoekt of het weghalen van de blindedarm een milder beloop (minder klachten, minder medicijngebruik, minder ziekenhuisopnames) van de ziekte geeft dan wanneer de blindedarm niet is weggehaald is.

Vragen?

Heb je vragen over de ACCURE-studie of de COSTA-studie, neem dan contact op met de arts-onderzoeker Eva Visser van het Amsterdam UMC.

Doel van het onderzoek

Onderzoeken of het verwijderen van de blindedarm (de appendix) effect heeft op het ziektebeloop van colitis ulcerosa.

Doelgroep

Iedereen met colitis ulcerosa van 18 jaar en ouder waarbij de ziekte in een rustige fase (remissie) is.

Wat houdt het onderzoek in? (Je kunt je niet meer aanmelden voor deelname)

In dit onderzoek worden twee groepen met elkaar vergeleken: een groep patiënten die een blindedarmverwijdering ondergaat en een groep die geen blindedarmverwijdering ondergaat. Door loting wordt bepaald in welke groep je zit. Als je wordt ingeloot voor een blinde darmverwijdering, gebeurt dit via een kijkoperatie in dagbehandeling. In beide gevallen wordt je ziektebeloop één jaar opgevolgd.

COSTA-studie

In een ander onderzoek, de COSTA-studie, wordt onderzocht of het verwijderen van de blindedarm effect heeft bij mensen met colitis ulcerosa die ondanks het gebruik van biologicals (zoals infliximab, adalimumab en vedolizumab) nog klachten hebben. Meer informatie en aanmelden.

Delen op social media: