Actueel
27-01-2022

Zorgkosten terugkrijgen via belastingaangifte

Leven met een chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Je betaalt bijvoorbeeld extra voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Een deel van die kosten kun je terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting.

Stap voor stap aangifte doen

Vanaf maart 2022 is het weer tijd voor de belastingaangifte over 2021. Het is dan goed om te weten of je zorgkosten en/of meerkosten hebt die fiscaal aftrekbaar zijn. Het is niet altijd eenvoudig om uit te zoeken welke kosten voor aftrek in aanmerking komen. Ieder(in) heeft alle actuele informatie hierover op een rijtje gezet.

De website Meerkosten.nl legt in een stappenplan, stap voor stap uit hoe je de aangifte kunt doen en hoe je zorgkosten kunt terugkrijgen via je belastingaangifte.
Er gelden allerlei regels, die per onderdeel kunnen verschillen. Zorgkosten aftrekken is daarom niet altijd eenvoudig. Wil je graag hulp? Hier vind je een lijst met organisaties die kunnen helpen.

Sommige zorgkosten mag je in de aangifte over 2022 vermenigvuldigen met 1,40 als je inkomen lager is dan € 36.409 (€ 35.941 over 2021). Heb je de AOW-leeftijd bereikt, dan mag je de posten vermenigvuldigen met 2,13. Meer lezen.

 

Je kunt aangifte doen vanaf 1 maart t/m 1 mei 2021. Lukt dit niet? Dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Bel hiervoor naar de Belastingtelefoon 0800-0543.

Meer informatie

Wil je meer weten? Kijk dan op Meerkosten.nl voor uitgebreide, gedetailleerde informatie.

Delen op social media: