Actueel
10-12-2020

Vermoeidheid bij biologicals

Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, kun je te maken krijgen met vermoeidheid. De oorzaak van vermoeidheid wordt vaak toegeschreven aan de ziekte, maar kan ook een bijwerking zijn van biologicals.

Veel mensen met deze mogelijke bijwerking ervaren de vermoeidheid na elke toediening van de biological. Zij ervaren deze terugkerende bijwerking als meer belastend dan andere  bijwerkingen. Dit blijkt uit de resultaten van de Monitor biologische geneesmiddelen, die wordt uitgevoerd door bijwerkingen centrum Lareb.

De monitor volgt patiënten met een chronische immuunziekte (zoals de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis en psoriasis) middels online vragenlijsten. Er deden 1350 patiënten mee. Hiervan ervaart 14 procent vermoeidheid.

Vermoeidheid na toediening biological

In de Monitor biologische geneesmiddelen beschreef bijna de helft (48%) van de honderd patiënten met vermoeidheid als bijwerking, een vast patroon van terugkerende vermoeidheid na elke toediening van de biological. De vermoeidheid was bij de meeste van deze patiënten binnen een week na toediening over. Bijna driekwart (73%) van de patiënten met vermoeidheid als bijwerking gaf verder aan dat ze naar aanleiding van de vermoeidheid contact hebben gehad met een zorgverlener, met tot gevolg dosisaanpassingen en stoppen met het middel.

Welke groep heeft last van vermoeidheid?

Ook is gekeken welke mensen vermoeidheid ervaren door het gebruik van hun biological. Hierbij is onder andere gekeken naar patiënten die andere bijwerkingen beschreven. Vergeleken met mensen die andere bijwerkingen hebben, valt op dat de groep die last heeft van vermoeidheid:

  • Vaak jonger is
  • Vaker rookt
  • Vaker de ziekte van Crohn heeft
  • Vaker infliximab, vedolizumab of rituximab gebruikt

De gemiddelde ervaren belasting van de vermoeidheid werd ook als zwaarder ervaren dan de gemiddelde belasting van andere bijwerkingen.

Dosis aanpassen of stoppen

De onderzoekers concluderen dat het belangrijk blijft te vragen naar ervaren vermoeidheid. Wanneer iemand specifiek na het toedienen van een biological last heeft van vermoeidheid zou dit op een bijwerking van de biological kunnen duiden en kunnen zo nodig passende vervolgstappen worden genomen. Zo bleek bij een aantal deelnemers aan de Monitor biologische geneesmiddelen dat dosisaanpassing of stoppen met de biological een positief effect op de vermoeidheid had.

Lees het volledige artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bron: Lareb

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.