Actueel
13-09-2021

Minder ziekenhuisbezoek dankzij zelftest voor kinderen met IBD

Alle 150 kinderen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, die onder behandeling zijn in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG, kunnen met een thuistest en de bijbehorende app zelf meten hoe (on)gezond hun poep is. Hierdoor hoeven ze minder vaak voor controle naar het ziekenhuis.

Normaal gesproken komen kinderen met IBD elke drie maanden voor controle naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis hoopt dat deze kinderen straks met behulp van de Flarometer, zoals het systeem heet, op het juiste moment naar het ziekenhuis komen, als hun ziekte opvlamt. En juist niet als hun ziekte onder controle is. De Flarometer, door het UMCG ontwikkeld, werkt als het goed is net zo goed als controles in het ziekenhuis zelf.

Wat moeten kinderen doen?

De Flarometer bestaat uit twee onderdelen. Het eerste is een zelftest, een staafje dat regelmatig in de ontlasting moet worden gestoken. De test meet de hoeveelheid calprotectine. Met de app kunnen kinderen en hun ouders de uitkomst van de test aflezen. In combinatie met vragenlijsten over klachten, die de kinderen samen met hun ouders kunnen invullen, wordt duidelijk of de ziekte stabiel is of aan het opvlammen is.

De artsen krijgen alle resultaten ook te zien. Als de ontstekingswaarden hoog zijn, kan een afspraak worden gemaakt. Zo kunnen kinderen thuisblijven als het kan, en naar het ziekenhuis komen als het moet.
Op korte termijn wordt de Flarometer ook aan volwassenen met IBD aangeboden.

Bron: Nu.nl

Delen op social media: