Actueel
18-10-2021

Mensen met IBD lopen geen groter risico

Mensen met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstiger verloop van een infectie met het coronavirus. Dit blijkt uit onderzoek onder mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Er werd in het onderzoek, waar 1453 aan deelnamen, gekeken hoe vaak zij een ernstig verloop van corona hadden in het eerste jaar van de corona-uitbraak. Het ging hierbij om kwetsbare patiënten van wie 40 procent medicijnen gebruikt die het afweersysteem onderdrukken.

Eerste langetermijnresultaten

Volgens MDL-arts dr. Lennard Gilissen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is dit een heel belangrijke en geruststellende boodschap. ‘Over het verloop van een corona-infectie is bij deze categorie patiënten nog weinig bekend’, zegt Gilissen. ‘Het risico op een ernstiger beloop met een ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg blijkt gelukkig mee te vallen.’

De conclusies van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Clinical and Experimental Medicine. Volgens het ziekenhuis is het tot nu toe het enige artikel ter wereld met langetermijnresultaten over deze patiëntengroep met de ziekte van Crohn of collitis ulcerosa.

Bron: NOS.nl

Crohn & Colitis NL staat in nauw contact met de commissie IBD van de Nederlandse Vereniging van Maag-, Darm-, Leverartsen (NVMDL) voor de meest actuele informatie.

 

Delen op social media: