Actueel
26-01-2021

Medicijnen en voedingssupplementen, tegelijk gebruiken?

Bij langdurig gebruik van bepaalde medicijnen vanwege IBD, kunnen vitamine- en/of mineraaltekorten ontstaan. Ook kunnen (kruiden)supplementen een effect hebben op de werking van de IBD-medicatie.

Je ziet op de website van IVG – Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid – in één oogopslag om welke medicijnen en supplementen het gaat. De infographic ‘Medicijnen Voedingssupplementen tegelijk gebruiken’ toont onder ‘ja’ de medicijnen waardoor tekorten kunnen ontstaan. Onder ‘nee’ staan medicijnen die niet goed combineren met bepaalde (kruiden)supplementen. Zo kun je eenvoudig en snel ontdekken of je juist wel of beter niet voedingssupplementen kunt gebruiken.

Medicijnen en supplementen tegelijk gebruiken?

Prednison en immunosuppressiva

Mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa moeten vaak medicatie slikken zoals bijvoorbeeld prednison of immunosuppressiva. Bij langdurig gebruik van prednison kan een extra inname van calcium en vitamine D nodig zijn, vanwege een groter risico op botontkalking. Een andere bijwerking is dat het lichaam minder kalium opneemt. Het gebruik van Echinacea gaat niet goed samen met het gebruik van immunosuppressiva.

Belangrijk is wel om het gebruik van (kruiden)supplementen altijd met de behandelend arts of diëtist te bespreken.

Meer informatie over medicijnen.

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.