Actueel
12-06-2019

Haaruitval bij tioguanine (Thiosix®) voor darmziekten

Bijwerkingencentrum Lareb kreeg de afgelopen 5 jaar 20 meldingen van haaruitval bij vrouwen die tioguanine gebruikten voor een darmziekte. Bij de meesten begon haaruitval binnen één maand na de start van tioguanine. De mate van haaruitval verschilde sterk, maar in geen van de meldingen was sprake van kaalheid.

Thiosix® en IBD

Van tioguanine bestaan twee verschillende sterktes. Lanvis® (40 mg) wordt gebruikt bij bepaalde vormen van kanker. Thiosix® (20 mg) is voorwaardelijk toegelaten, en wordt gebruikt bij darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De meldingen die Lareb ontving van haaruitval gaan vooral over Thiosix®.

Bijwerking

Tioguanine gaat de celdeling tegen van snel delende cellen, zoals ook die van haarzakjes. Daardoor kan haaruitval ontstaan. Bij Lanvis® is haaruitval een bekende bijwerking. Bij Thiosix® staat het niet in de bijsluiter.
Ook door de darmziekte zelf kan haaruitval optreden, vooral bij een opvlamming van de ziekte. Ook kunnen stress en een tekort aan goede voedingsstoffen zorgen voor haaruitval. Dit type haaruitval treedt vaak pas na twee tot drie maanden op.

Bijsluiter

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt het bedrijf om de meldingen van haaruitval nauwlettend in de gaten te houden, en relevante informatie op te nemen in de patiëntenbijsluiter.

Meld bijwerkingen van medicijnen bij www.mijnbijwerking.nl

Bron: Lareb.nl

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.