Actueel
31-05-2022

Brief naar Tweede Kamer vanwege vitamine D en calcium

Crohn & Colitis NL is een van de medeondertekenaars van een brief aan de Tweede Kamer, waarin bezwaar wordt gemaakt tegen een advies van het Zorginstituut. Het advies is om vitamine D niet langer via het basispakket te vergoeden. Ook de combipreparaten met calcium vallen hieronder. Crohn & Colitis NL vindt het belangrijk dat deze middelen beschikbaar blijven via de basisverzekering.

Het Zorginstituut Nederland heeft een advies uitgebracht aan de minister van VWS, Ernst Kuipers om vitamine D en combinatiesupplementen met vitamine D uit het verzekerde pakket te halen. Voor een deel van de mensen met IBD en bijvoorbeeld osteoporose zijn vitamine D of vitamine D/calcium-supplementen een integraal onderdeel van hun medische behandeling. Zij nemen deze supplementen op voorschrift van hun arts. Tot nu toe werden deze supplementen (deels) vergoed uit de basiszorgverzekering. Echter, als de overheid het advies van het Zorginstituut overneemt, moeten mensen de supplementen zelf betalen.

Vorige week heeft de Osteoporosevereniging Brief Tweede Kamer vitamine D naar de vaste Kamercommissie VWS en de woordvoerders zorg in de Tweede Kamer. Wij hebben deze brief medeondertekend, samen met Reuma Nederland en Osteogenesis Imperfecta.

De maatregel wordt waarschijnlijk op 9 juni in de Tweede Kamer besproken. Op 30 mei 2022 besteedde het NPO1 programma Kassa aandacht aan het onderwerp.

Delen op social media: